DOKTORLAR DA DÖVÜŞ SANATI ÖĞRENİYOR
Son günlerde artan şiddet olayları hekimleri de kendini koruma sanatını öğrenmeye yöneltti. Eğitime son günlerde şiddet olaylarında adı sıkça duyulan doktorlarda katılıyor
Adını bir kadından alan Wing Tsun Yakın Dövüş Sanatı’nın öğrencileri Antalya’da 5 günlük bir kamp yaptı ve savunma sanatının inceliklerini öğrendi. Yaklaşık 50 kişilik bir grupla hem öğrencilerin hem de eğiticilerin eğitim aldığı kamp Sifu Salih Avcı’nın önderliğinde biraraya geldi. Eğitimlere katılan doktor Fatma Gülden, “Yaklaşık 1 yıldır bu sanatla ilgili çalışmalara katılıyorum. Artık ülkemizde doktorluk mesleğini yapmak çok zor. Bu nedenle de Wing Tsun sanatını denemek istedim” şeklinde konuştu.
Güzel bahar anlamına gelen ismiyle Türkiye’de pek bilinmeyen bu sanatın bilinirliğini arttırmak istediklerini söyleyen Emniyet Genel Müdürlüğü’nde eğitici 4. Sınıf Emniyet Müdürü Dr. Serhat Demir, “Biz de bu sanatın aslında insan hayatında ne kadar önemli bir yere sahip olduğunu kamuoyuna anlatmak istiyoruz. Şu an çalışmalarımızda aile hekiminden grafikere, diş hekiminden dershane öğretmenine kadar pek çok kesimden katılımcı var. Amacımız elinizde var olan her neyse yani çanta ya da kaleminizle kendinizi korumanızı öğretmek” dedi.
ÜLKEMİZDE DOKTOR OLMAK ZOR
Kampa Ankara’dan katılan Dahiliye Doktoru Fatma Gülden, “Yaklaşık 1 yıldır bu sanatla ilgili çalışmalara katılıyorum. Kendimi korumanın detaylarını öğrenmek istedim. Şiddete maruz kalmayan pek doktor yoktur diye zannediyorum. Ben de ufak tefek sorunlar yaşadım. Ülkemizde bayan olmak da ayrı bir sıkıntı. Kendinizi savunmasız hissedebiliyorsunuz. Ben de kendimi bu sanatla savunur hale getirmek istedim” diye konuştu.
“WİNG TSUN SİGORTA GİBİDİR”
Wing Tsun Sanatı’nın bir sigorta gibi olduğunu belirten Emniyet Genel Müdürlüğü’nde eğitici Dr. Serhat Demir, “Wing Tsun bir sanat çalışması ve bu sanatla vücudumuzun sınırlarını keşfediyoruz. Ringdeki gibi olmuyor ki her şey. Sokakta 70 kiloya 70 kilo gibi sıklet yok. Bunlarını ötesinde Wing Tsun hislere dayalı ve yumuşak kontrol teknikleri de çok olduğu için güvenlik birimleri için de çok ideal bir sanat” diye konuştu. Sporun en yumuşak kontrol tekniğinden en sertine kadar imkân tanıyabildiğine dikkat çeken Demir, “ Mesela arabaya kasko yaptırıyorsunuz. Ama bu kaskoyu yaptırırken, arabayı sağa sola çarpacağım diye yapmıyorsunuz. Bunu bir sigorta gibi düşünün, bu sanat da öyle. Başınıza bir şey gelirse kendimizi savunabilelim” dedi.
HER MESLEKTEN ÖĞRENCİMİZ VAR
Sifu Salih Avcı’nın önderliğinde bir araya geldiklerinin altını çizen Demir, “Ürdün’den, Almanya’dan, Fransa’dan gelen eğitmenler de bu kampta eğitim aldığını ifade etti. Aramızda aile hekiminden tutun grafikere kadar her kesimden kişi var. Kamp süresince Fransa, Almanya, Ürdün ve Türkiye’nin belirli yerlerinden onlarca kişiye eğitim verdik. Avrupa’da 100’ün üzerinde okulumuz var. Türkiye’de de 50’ye yakın okulumuzla gelişmekteyiz. Savunma sanatı denilince erkeklerin ilgisini daha çok çekiyor. Aslına bakarsanız günümüzde bayanların kendilerini koruması için biçilmiş bir kaftan bu sanat” diye konuştu.
MELİS METİN (AKŞAM Akdeniz)
Haber Linki