Si-Hing Hasan AKIN
Wing Tsun, yaklaşık 300 yıl kadar önce Shaolin manastırının Mançuryalılar tarafından işgal edilmesi ve yakılmasından sonra, bir bayan rahibe tarafından mevcut Kung Fu anlayışının eksikleri üzerine, gerçeklere dayalı bir sistem olarak ortaya çıktı.
Uzunca bir dönem, aile sistemi olarak dar bir dairede öğretildikten sonra, en son Yip Man usta ile Hong Kong’da farklı kişilere öğretilmeye başlandı.
Yip Man ustanın vefatını takiben öğrencileri farklı gruplar halinde bu sanatı öğretmeye devam ettiler ve en son özel öğrencisi olan Leung Ting bu sanatı R.Keith Kernspecht ile beraber Avrupa’da yaydılar.
Wing Tsun silah teknikleri ( bıçak, sopa, v.s.), çok ileri seviyede öğretildiği için Wing Tsun organizasyonu çatıda Rene Latosa ustanın Escrima sanatı ile birleşerek öğrencilerine silahlı ve silahsız savunmayı komple öğretmeye başladı.
Zaman içerisinde, Avrupa’ da, bazı isimler yaptıkları çalışmalar ile ön plana çıkmayı başardılar ve bu isimlerden birisi de hem Wing Tsun sanatında 5.Usta Derecesine sahip hem de Escrima sanatında 3. Eğitmen Derecesine sahip Si-Fu Salih AVCI idi.
1980 yılında Wing Tsun öğrenmeye başlayan Si-Fu Salih AVCI, kısa zamanda bu sanatın öğreticiliğini de yapmaya başladı. Escrima, Wing Tsun organizasyonu ile birleşince, bu sanatın şekillenmesinde özellikle Eğitmen derecelerinin programlarının oluşmasında ciddi katkıları oldu.
1991 yılından itibaren Türkiye’ nin Şef Antrenörlüğünü de yapmaya başlayan Si-Fu Salih AVCI, düzenli aralıklarla Türkiye’ye gelerek Wing Tsun ve Escrima sanatlarını öğretmek ve yaymak için gayret etti.
Bu dönemde, Wing Tsun organizasyonu adına Alman SEK ve GSG-9 timlerine de dersler veren Si-Fu Salih AVCI, aynı zamanda Wing Tsun organizasyonun teknik komitesi içinde yer alarak, Eğitmen derecesine gelen Wing Tsun öğreticilerinin imtihanlarının yapılmasına ve onların eğitimine de katkılar sağladı. Kendi Sifu’ su adına seminerler de veren Si-Fu Salih AVCI, çalışmalarında oldukça ciddi potansiyele ulaştı.
Si-Fu Salih AVCI, 1997 yılında WTEO adında Avcı Wing Tsun ve Avcı Escrima organizasyonunu kurdu. Halen 10’dan fazla ülkede faaliyet gösteren WTEO, onbinlerce erkek ve bayana kendilerini savunmayı öğretmekte ve bu sanatın diğer faydalarını da sunmaktadır.
Avcı Wing Tsun ve Avcı Escrima sanatları temelde minimum zamanda minimum kuvvet kullanarak, saldırganı maksimum kontrol etme mantığına dayanmaktadır. Bu nedenle, özellikle güvenlik güçlerinin de ilgisini çekmektedir. Alman SEK ve GSG-9 timlerinin Si-Fu Salih AVCI ile çalışmaya başlamaları 10 yılı geçmiş bulunmaktadır. Ayrıca Alman Gümrük Muhafaza Timleri ve hapishane gardiyanları da bütün tutuklama, transfer, kontrol teknikleri olarak Si-Fu Salih AVCI’ nın tekniklerini uygulamaktalar ve Si-Fu Salih AVCI bu birimlerin şef çalıştırıcılığını yapmaktadır.
Avrupa Konseyi Tavsiye Kararı ile, Si-Fu AVCI’ nın GSG-9’da bulunan öğrencileri Rus özel timlerine seminer verdiler. Ayrıca 2002 yılı itibariyle, Si-Fu AVCI, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti polisinin ( yaklaşık 40 000 kişi) de şef eğitmenliğini üstlenmiş durumdadır.
Avcı Wing Tsun form çalışmaları hem kişiyi zorlamadan adale sistemini çalıştırmakta, esneme ve germe çalışmaları yaptırmakta, hem de insanın ruhunu dinginleştirmektedir. Bu formlar ayrıca gerçek bir self defans durumunda kişinin ihtiyacı olan savunma tekniklerini de ihtiva etmekte ve bedene oturmasını sağlamaktadır.
Chi Sau çalışmaları dokunma hislerini ve refleksleri geliştirir. Savunma anında görme olayı olamadığından, dokunmaya bağlı hisler çok önemlidir. Saldırganın verdiği baskı hislerine, çalışarak bedene oturmuş reflekslerle cevap verilerek, her durumda kendini savunma sağlanır. Ayrıca Chi Sau antrenmanları, sinir uçlarının algılama hassasiyetini artırdığı için ileri yaşlarda hantallık ve hareketlerde yavaşlamayı engeller. Algılama hislerinin artması, kişinin cinsel hayatında da pozitif etkiler sağlar. Chi hislerinin artması aynı zamanda bireyde bioenerjiyi artırır ve düzenler. Bioenerjinin değerlerinin normal olması, şeker hastalığından tansiyona, kalp krizinden kansere kadar pek çok hastalığı engeller veya oluşmuş ise ilerlemelerini durdurur. Ayrıca, bu çalışmalar sayesinde bedensel koordinasyon ciddi şekilde gelişir, relax ve dingin bir ruh hali gelişir. Stres atmak için de oldukça faydalıdır.
Lat Sau uygulamaları sayesinde, öğrencilere seviyelerine göre self defansı hassas şekilde, her ihtimal göz önünde bulundurularak öğretilir. Savunma teknikleri beş mesafede öğretilir. Beş mesafe tekme ile başlar, yumruk, diz-dirsek-kafa, tutma-burkma-atma ve en son olarak da yerde mücadele ile biter. Kuralsız gelebilecek saldırılara karşı her mesafede etkili ve doğrudan uygulanabilir teknikler, WT uygulayıcısının en zor durumdan bile kolaylıkla sıyrılmasına imkan tanır. Birden fazla saldırgana karşı strateji ve tekniklerin de öğretildiği sanatta ilerleyen düzeylerde bıçak, sopa ve yakın mesafede ateşli silahlara karşı savunma teknikleri de öğretilerek her türlü saldırıya karşı öğrencilere kendilerini savunma teknikleri öğretilir.
Avcı Wing Tsun teknikleri kaba kuvvet esasına dayalı olmadığından, bedensel olarak zayıf olanlar da bu sanatı öğrenerek kendilerini savunma yeteneklerini geliştirebilir. Aynı zamanda, rakibin kuvveti rakibe yönlendirildiği ve bu saldırı gücüne WT uygulayıcısı kendi gücünü de ilave ettiği için her zaman saldırgana dönen kuvvet onun saldırma gücünden daha fazladır.Öte yandan, saldırılar hassas noktalara olduğu için; çok az kuvvet kullanarak, istenilen etki elde edilebilmektedir.
Bedeni zorlayan ve yapması güç hareketler olmadığından, Avcı WT, atletik bir vücut gerektirmez. Bu nedenle isteyen herkes Avcı WT öğrenebilir. Konsept olarak, kişiye elinde mevcut olan yetenekleri en iyi şekilde kullanmayı öğrettiği için bedensel özürlüler de Avcı WT tekniklerinden istifade edebilir. Hatta Almanya’ da bir dönem kapkaç olaylarına maruz kalan tekerlekli sandalye kullanan özürlülere Avcı WT öğretildi.
Avcı WT’ nin yumuşak kontrol teknikleri sayesinde özellikle güvenlik birimleri işlerini daha rahat yapabilmektedir. Suçlulara karşı şiddet kullanmadıkları için de İnsan Hakları ihlallerinin önüne geçilebilmektedir. Ancak yumuşak kontrol tekniklerine sadece güvenlik birimleri ihtiyaç duymamaktadır. Zira kriz geçiren bir yakınımız veya aile bireylerini kontrol etmek durumunda kaldığımızda onlara zarar vermeden kontrol altına alabilmeliyiz.
Form çalışmaları kişiyi stresten korusa bile, insan içindeki şiddet duygusunun açığa çıkarılması ve boşaltılması stresten arınmanın en etken yoludur. Antrenmanlarda bu duygu zaten deşarj olduğu için sıfır stres bir hayat yaşanır.
Her bireyin kendine güveni vardır. Ancak acaba bu güvenin limitleri nedir. Avcı WT öğrenen kişilerde kendine güven oldukça ciddi şekilde gelişir ve kendine güvenen kişilerin hayatta yapamayacağı bir iş, altından kalkamayacağı bir yük olamaz. Kendine güven; beden dilinden, toplum önünde söz söyleyip konuşma yapmaya kadar faydalarını hayatın her aşamasına sokar.
Avcı WT, bir aile sistemi olduğu için öğrenciler arasında menfaate dayanmayan bir sevgi ve dostluk ortamı hakimdir. Bir sosyal grup oluşturan öğrenciler, herhangi bir konuda sıkıntıya düştüklerinde arkadaşları tarafından yardım görmekte ve dertlerinin bir an önce bitmesi için gayret sarfedilmektedir.
Bir spor olarak tüm beden çalıştırıldığı için, kilo vermeyi ve kontrolünü sağlar. Fazla kilolardan kurtulunurken, formda ve fit bir bedene kavuşulur. Hacimli adele yapmaz, estetik ve atletik bir yapıya kavuşturur.
Çağdaş öğretme metotları ile kısa zamanda ve kolaylıkla öğrenilebilir. Çok farklı organize edilmiş drilllerle, eğenceli ve neşeli bir antrenman yapılırken, devamlı teknik gelişim sağlanır. Asistanlara bizzat Si-Fu AVCI tarafından neyi nasıl öğretecekleri anlatıldığı ve öğretildiği için uluslararası eğitim standartı yakalanmıştır.
Avcı WT’nin bütün teknikleri özel tim polisleri tarafından bizzat tecrübe edilmiş ve uygulanabilirliği ortaya koyulmuştur. Sanat gerçek ortamlarda ve en azılı kanun dışı kişilere karşı en zor şartlarda kullanıldığı halde asla uygulayıcısını yarı yolda bırakmamış ve kurtarmayı başarmıştır.
Zaman bir şekilde akıp gidecektir ve bunun önüne asla geçilemez. Ya faydalı birşeyler yapacak ya da boş geçireceğiz. Bu bağlamda zamanı boş geçirmezken, hem spor yapıp hem de en etkili ve gerçekçi savunma sanatını öğrenmek elimizde. Ya da öğrenmemek....................